گم شده مومن، علم است. هر موقع یكی را فرا گیرد به سراغ مطلوب دیگری می رود.
تاریخ : شنبه 18 آذر 1391
نویسنده : سانایی
سكه‌های لرزان
دمای گازها با سرعت حركت مولكول‌های تشكیل‌دهنده آنها ارتباط مستقیم دارد. با افزایش دمای یك ماده گازی شكل، سرعت متوسط حركت مولكول‌ها و در نتیجه انرژی جنبشی آن افزایش پیدا می‌كند. تغییر ایجاد شده در سرعت مولكول‌ها موجب می‌شود آنها بر اثر پدیده‌ای موسوم به انبساط‌گرمایی پراكنده شده و در فاصله‌ای بیشتر نسبت به همدیگر قرار گیرند.

با استفاده از این آزمایش ساده می‌توانید تغییرات ایجاد شده در مولكول‌ها را در شرایطی كه دمای آن افزایش یافته باشد، مورد بررسی قرار دهید. برای انجام این آزمایش به یك سكه، یك بطری و مقداری آب نیاز دارید. ابتدا یك بطری خالی را داخل یخچال قرار دهید تا بدنه آن خنك شود، سپس بطری را از یخچال خارج كنید. انگشت‌تان را خیس كرده و سپس با استفاده از چند قطره آب، اطراف دهانه بطری و همچنین لبه‌های سكه‌ای را كه برای این آزمایش انتخاب كرده‌اید، مرطوب كنید. سكه را روی دهانه بطری قرار دهید. در حالی كه بطری را روی میز گذاشته‌اید، دو دست خود را در اطراف بدنه بطری قرار داده و آن را محكم در دست‌تان نگه دارید. پس از گذشت مدت زمان كوتاهی دست‌هایتان را برداشته و بطری را روی میز قرار دهید. توجه داشته باشید بهتر است برای انجام این آزمایش بطری‌ای را انتخاب كنید كه دهانه آن با اندازه قطر سكه انتخاب شده برابر باشد تا در بطری به طور كامل با سكه‌ بسته شود.

مرطوب كردن لبه‌های سكه و دهانه بطری می‌تواند نقش مهمی در اتصال سكه با دهانه بطری داشته باشد و به نوعی آن را عایق‌بندی كند.

معمولا پس از گذشت 50 ثانیه بعد از این كه دست‌هایتان را روی بدنه بطری قرار می‌دهید، سكه‌ای كه روی دهانه بطری قرار دارد شروع به لرزش می‌كند. وقتی دست‌هایتان را از روی بدنه بطری برمی‌دارید، برای مدت زمان كوتاهی لرزش سكه ادامه دارد. بلافاصله پس از این كه بطری را از داخل یخچال بیرون می‌آورید، دمای هوای داخل بطری زیاد می‌شود و زمانی كه بدنه بطری را با دست‌هایتان می‌پوشانید، دمای هوای‌ داخل آن بیشتر و بیشتر می‌شود. با افزایش دمای هوای بطری، مولكول‌های هوای داخل بطری سریع‌تر حركت می‌كنند. با افزایش سرعت حركت مولكول زمانی كه آنها با سكه‌ای كه روی دهانه بطری قرار دارد برخورد می‌كنند، انرژی بیشتری را به آن انتقال می‌دهند.

در نتیجه انتشار مولكول‌های هوا و افزایش فاصله جانبی آنها نسبت به همدیگر، فشار مولكول‌های هوا افزایش یافته و این مولكول‌ها هنگام خروج از دهانه بطری با لبه‌های سكه برخورد كرده و موجب حركت یا به عبارتی ارتعاش آن می‌شوند. در حقیقت حركت مولكول‌های هوا و انتقال انرژی از این مولكول‌ها به مولكول‌هایی كه ساختار سكه را تشكیل داده‌اند موجب می‌شود سكه‌ای كه روی دهانه بطری است به حركت در آید. حركت یا ارتعاش سكه در این آزمایش بخوبی محسوس است و می‌تواند تغییرات ایجاد شده در مولكول‌ها در نتیجه تغییرات دمایی را توجیه كند.

منبع: sciencefunadventure





موضوعات مرتبط: علم به زبان ساده ,
می توانید دیدگاه خود را بنویسید
آخرین مطالب
   
شبکه اجتماعی فارسی کلوب | Buy Website Traffic | Buy Targeted Website Traffic